Pe măsură ce conflictul Iran-Israel se intensifică, Teheranul tulbură Occidentul cu un val de tentative de atentate și răpiri împotriva unor ținte din Europa și Statele Unite. Asta, în contextul în care s-a raportat o creștere a comploturilor de asasinat și răpire în care sunt implicați iranieni, arată o investigație Reuters.
Washingtonul și aliații săi au raportat o creștere accentuată a comploturilor legate de Iran. Din 2020 au existat cel puțin 33 de tentative de asasinat sau răpire în Occident în care autoritățile locale sau israeliene susțin că ar exista o legătură cu Iranul, conform Reuters care a examinat documente judiciare și declarații publice ale oficialilor guvernamentali.
Printre presupusele ținte recente: o clădire care găzduiește un centru evreiesc și un restaurant din centrul Atenei.
15.000 de euro pentru o crimă
Din Iran, un pakistanez pe nume Sayed Fakhar Abbas a recrutat o veche cunoștință care locuia în Grecia și i-a ordonat să atace locația, susțin anchetatorii în documentele prezentate autorităților judiciare în acest caz și consultate de Reuters.
Abbas i-a spus contactului său că lucrează pentru un grup care ar plăti aproximativ 15.000 de euro pentru fiecare crimă. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp din ianuarie 2023, detaliat în documente, cei doi bărbați au discutat dacă să folosească explozibili sau incendii în atac. Abbas a subliniat necesitatea de a furniza dovezi privind victimele după atac.
„Există agenții secrete implicate. Faceți treaba într-un mod care să nu lase loc de plângeri din partea lor”, a spus el, fără a da nume. Autoritățile elene l-au arestat pe Haider și pe un alt pakistanez anul trecut, afirmând că poliția a contribuit la dezmembrarea unei rețele teroriste conduse din străinătate, care intenționa să provoace „pierderi umane”.
Cei doi bărbați fac obiectul unor acuzații legate de terorism. Aceștia neagă orice infracțiune. Haider, eliberat din arestul preventiv cu restricții în primăvara acestui an, susține că este nevinovat.
Într-un interviu, bărbatul în vârstă de 28 de ani a declarat pentru Reuters că i-a trimis lui Abbas imagini cu clădirea, dar a amânat în mod intenționat efectuarea oricărui atac, sperând să fie plătit fără să rănească pe nimeni.
„Au fost numai vorbe, dar nicio acțiune”, a spus el.
Avocatul său, Zacharias Kesses, a declarat că Haider „nu a participat niciodată în mod substanțial” la activități ilegale.
Presupusul lider Abbas se confruntă, de asemenea, cu acuzații legate de terorism. Acasă, în Pakistan, acesta este căutat pentru suspiciune de crimă, a declarat un oficial al poliției pakistaneze. Abbas rămâne în libertate și nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Serviciul de informații israelian Mossad, care a asistat ancheta greacă, a declarat că atacul planificat a fost orchestrat de Iran ca parte a unei rețele multinaționale operate din Republica Islamică. Guvernul israelian a refuzat să comenteze cazul sau alte activități ale Mossad. Iranul neagă afirmațiile Mossadului.
Cu toate acestea, tehnicile operaționale corespund tiparelor observate în alte presupuse comploturi iraniene. Printre acestea se numără tipul de țintă - civili israelieni sau evrei - și utilizarea de asasini angajați din afara Iranului.
Printre țintele altor presupuse comploturi recente se numără înalți oficiali americani, precum și jurnaliști iranieni și alte persoane din diaspora.
Fostul președinte Donald Trump a fost informat de serviciile de informații americane cu privire la „amenințări reale și specifice din partea Iranului de a-l asasina”, a declarat recent campania sa.
Teheranul a negat public implicarea în unele presupuse comploturi din SUA. Războiul din umbră se desfășoară, de asemenea, în Europa, unde au avut loc majoritatea presupuselor comploturi contabilizate de Reuters.
„Din 2020, Iranul a intensificat în mod dramatic comploturile letale împotriva foștilor oficiali americani, a disidenților iranieni și a intereselor evreiești și israeliene în Statele Unite și în străinătate”, a declarat directorul interimar Brett Holmgren de la Centrul Național de Combatere a Terorismului, o agenție americană de coordonare a serviciilor de informații.
Misiunea iraniană la Organizația Națiunilor Unite din New York a declarat pentru Reuters că Republica Islamică „nu are nici intenția și nici planul de a se angaja în operațiuni de asasinat sau răpire, fie în Occident, fie în orice altă țară”.
Acesta a calificat astfel de acuzații drept „invenții” menite „să distragă atenția de la atrocitățile comise de regimul israelian” în conflictul din Gaza.
Asasini plătiți de Iran
Directorul Mossad, David Barnea, a declarat anul trecut că, în cursul anului precedent, serviciile de informații israeliene au colaborat cu parteneri internaționali pentru a dezorganiza 27 de echipe care au încercat să organizeze atacuri în străinătate care au fost „orchestrate, puse la cale și regizate de Iran”. Israelul a refuzat să ofere detalii.
O tendință cheie în rândul presupuselor comploturi analizate de Reuters este utilizarea unor asasini plătiți, inclusiv a criminalilor organizați și a membrilor bandelor.
Washingtonul și aliații săi spun că externalizarea este o încercare de a ascunde legăturile cu Republica Islamică.
În decembrie, un tribunal german a condamnat un bărbat germano-iranian la doi ani și nouă luni de închisoare pentru planificarea unui atac incendiar asupra unei sinagogi în numele statului iranian.
După ce a aflat de măsurile de securitate din jurul sinagogii din Bochum, acesta a aruncat un cocktail Molotov într-o clădire alăturată, a constatat Tribunalul Regional Superior din Dusseldorf. Bărbatul a recunoscut că a aruncat dispozitivul în clădire, conform hotărârii instanței.
La fel precum cazul din Grecia, acesta a fost recrutat de un bărbat care locuiește în Iran, un alt germano-iranian care este anchetat în Germania pentru două crime fără legătură între ele, a constatat instanța.
Aceasta a afirmat că bărbatul stabilit în Iran urma ordinele „agențiilor guvernamentale” iraniene.
Teheranul a calificat acuzația drept „nefondată”. În Statele Unite, au existat cel puțin cinci cazuri de presupuse asasinate sau răpiri legate de Iran, instrumentate de procurori începând din 2020. Trei au implicat comploturi de crimă la comandă.